15.5 C
Brno
Pondělí, 27 května, 2024
DomůRady a NávodyJak skladovat potraviny, aby co nejdéle vydržely čerstvé?

Jak skladovat potraviny, aby co nejdéle vydržely čerstvé?

Date:

Nenechte si ujít

Jaké finanční a environmentální přínosy mají investice do zelené energie?

Inovativní technologie i výsledky vědeckých výzkumů posledních let neustále...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Vyplatí se investice do zelené energie?

Zelená energie – v posledních letech stále častěji skloňované...

Džungle: svět tajemství a divočiny

Džungle, s jejich bujnou vegetací a neproniknutelnými lesy, jsou...

V čem tkví kouzlo eloxace aneb o povrchových úpravách stanů

Kvalitní materiál je pro celkovou životnost párty stanu rozhodující....
- Komerční sdělení -časopis

Snížit plýtvání lze i správným umístěním v chladničce.

Vyhazujeme je všichni. Potraviny končí v odpadkovém koši v domácnostech, v hotelech i v restauracích. Na jednoho Slováka / Slovenku u nás připadá 100 kg potravinového odpadu.

Za jejich plýtváním se často skrývá i nesprávné skladování. Prodloužit potravinám život se přitom dá správným skladováním. Víte, jak skladovat jednotlivé druhy?

Jak skladovat maso, ryby, sýry
Maso odkládejte do chladničky v původním balení, zabráníte tak kontaminaci bakteriemi. Pokud ho neplánujete spotřebovat do 3 – 5 dnů, dejte jej raději zamrazit. V mrazáku vydrží 3 – 6 měsíců.
Ryby je nejlepší uchovávat v mrazničce nebo v lednici na ledě. V chladničce vydrží 1 – 2 dny, v mrazničce až šest měsíců.
Sýr vydrží nejdéle čerstvý, bude-li zabalen ve speciálním povoskovaném papíře nebo v papíře na sýr. V plastovém obalu naopak rychleji zplesniví.

Pokud jste již otevřeli cottage cheese nebo kelímek s krémovým sýrem, umístěte jej v chladničce „dolů hlavou“. Zabráníte tak množení „špatných bakterií“.

Nadbytečnou vlhkost v zásuvkách chladničky pohltí papírové ubrousky položené na dno zásuvky.

Jak skladovat zeleninu, ovoce, saláty, houby
Jarní cibulku nejlépe uskladníte v chladničce nasekanou na kousky v zavařeninové sklenici.

Cibuli a česnek je zase nejlepší pověsit v prodyšném obalu (například v silonkách) na dobře větrané, suché a chladné místo, případně v papírových sáčcích s dírkami.
Rajčata nepatří do chladničky, protože takto uložená ztrácejí svou chuť. Skladujte je v chladu při teplotě zhruba 14 stupňů nebo při pokojové teplotě, nejlépe stopkovou částí dolů. Pokud již prozrávají, orestujte kousky rajčat na pánvi, naložte do olivového oleje a uskladněte v chladničce.
Zvadlý salát se stane znovu čerstvým, když ho ponoříte na chvíli do ledové vody.

U kořenové zeleniny nezapomeňte odříznout listy nebo nať. S ní se rychleji kazí, jelikož do nich přesouvá výživné látky. Listy a nať nevyhazujte, použijte je při přípravě pokrmů. Mnohé obsahují více výživných látek než samotný kořen.

Stonkový celer, mrkev a ředkvičky nejdéle udržíte čerstvé, pokud je nakrájené na kousky odložíte do nádoby s vodou.
Nedojedené avokádo je nejlepší uskladnit spolu s polovinou cibule v chladničce v plastové nádobě. Můžete jej také pokapat citrónovou šťávou.

Banány vydrží déle čerstvé, pokud je budete skladovat pohromadě v původním trsu. Jednotlivé kusy odtrhávejte, až když je plánujete sníst. Pokud stopky banánového trsu zabalíte do fólie, budou dozrávat pomaleji. Přezrálé banány je nejlepší dát zamrazit.
Pokud potřebujete jen trochu šťávy z citronu, neprořezávejte jej na polovinu. Stačí ho jen trochu nařezat a vymačkat požadované množství šťávy.

Houby skladujte v chladu, v papírovém sáčku.
Brambory skladujte na suchém studeném místě jako sklep či spíž.
Brambory a jablka skladujte spolu – jablka zabraňují bramborám v klíčení.
Brambory a cibule by se naopak spolu skladovat neměly, rychleji se pak kazí.
Jablka skladujte separátně od ostatního ovoce, způsobuje rychlejší zrání díky uvolňovanému ethylenu.
Drobné ovoce vydrží čerstvěji díky octu – namočte jej do něj dříve, než jej uskladníte v chladničce.
Peckové ovoce, jako jsou třešně či meruňky, je nejlepší uskladňovat při pokojové teplotě. Nenechávejte je však v sáčku, rychleji se porouchají.

Bylinky uskladňujte vzduchotěsně zabalené v chladničce nebo jako květiny ponořené do vody. Pokud je všechny nevyužijete, je dobré je dát zamrazit v olivovém oleji nebo usušit.
Okurky nemají rády chlad, skladujeme je v komoře nebo při pokojové teplotě.
Salát se dobře uskladňuje natrhaný na jednotlivé lístky a zabalený v papírovém ubrousku v uzavíratelném sáčku bez přístupu vzduchu.

Jak skladovat chléb, pečivo, trvanlivé potraviny
Chléb a pečivo uskladňujte zabalené v utěrce v chlebníku nebo plátěném sáčku na chléb. Aby vydrželo déle čerstvé, přiložte k nim překrojené jablko nebo brambor.
Sypké potraviny z otevřeného balení, jako jsou těstoviny či ovesné vločky, uskladňujte ve vzduchotěsně uzavřené nádobě.
Sušenky či perníky vydrží déle čerstvé, pokud k nim přiložíte krajíc chleba.

Mraznička může pomoci mouce – odložte ji na 48 hodin do mrazničky, chlad vyhubí případná vajíčka nakladená od hmyzu. Po vyjmutí ji nasypte do uzavíratelné nádoby na suché a chladné místo.

Místo potravin v chladničce
Mít v chladničce pořádek a tím i přehled o skladovaných potravinách je důležitý předpoklad pro snižování potravinového odpadu v domácnosti.

Na kterém místě v chladničce vám jednotlivé produkty nejdéle vydrží?

Potraviny s nejdelší trvanlivostí patří nahoře. Nejnižší teplota totiž bývá v chladničce dolů.

Mléko ve dveřích?
Do dveří patří trvanlivější potraviny. Mléko a mléčné výrobky se ve dveřích rychleji porouchají.

Na nejsvrchnější polici odkládejte nedojedené vařené potraviny, omáčky a mléko a mléčné výrobky. Na nejspodnější zase maso a drobné ovoce.

Do zásuvek na dně chladničky patří zelenina a ovoce. Je to nejchladnější místo v chladničce, které jim vyhovuje. Zelenina by měla být skladována odděleně od ovoce.

Jelikož chladničku často otevíráme, nejvíce chladu ztrácejí dveře. Do dveří proto patří trvanlivější potraviny než zavařeniny či džemy. Mléko a mléčné výrobky se ve dveřích rychleji porouchají.

Maso a mléčné výrobky by neměly ležet v sousedství – aby se vzájemně nekontaminovaly.

Vejce vyjměte před odložením do chladničky z původního obalu. Papírový obal je zdrojem mikroorganismů, které by mohly kontaminovat další potraviny. Do přihrádek, které bývají součástí chladničky, je třeba vajíčka ukládat špičkou dolů.

Brambory nepatří do vlhkého prostředí. Může to způsobit jejich zahnívání, příliš nízká teplota mění škrob na cukr.

Nejnovější příběhy

- Komerční sdělení -pr článek